Kamila280

Kamila280

Kucharz
[Przepisów: 3]

Czarno białe ciateczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Czarno białe ciateczka

Składniki:

Czarno białe ciateczka

 

  • 25 dkg mąki przennej
  • 13 dkg masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czarno białe ciateczka
Należy dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. tłuszcz, jajko, cukier, cukier waniliowy (luba aromat) a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Owinięte folią włożyć do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na prostokąty o grubości 5 minimetrów nałożyć ciemne ciasto na jasne i zacząć zwijać ( od tej dłuższej strony) w rulonik owinąć folią i włożyć na chwilę do zamrażarki aż stwardnieje tak aby było ko dobrze kroić. Wyciągną pokroić na plasterki o grubości 5 minimetrów . Piec na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej i posypanej mąką blasze przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C (aż się zarumienią .
Smacznego !!

Tagi:

jajko jajka