gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Czarno - białe z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe o dwóch rodzajach biszkoptu jasnego i ciemnego przełożone masą i z dodatkami galaretek.

Czarno - białe z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarno - białe z galaretką

 

  • Biszkopt ciemny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao

 

  • Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżka oleju

 

  • Masa
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

  • Dodatki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Czarno - białe z galaretką
Biszkopt ciemny - Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczony wierzch biszkoptu ścinamy odkładamy do dekoracji,pozostały placek przekrawamy na 2 części. Biszkopt jasny - ubijamy pianę, dodajemy cukier i żółtka i olej mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem wylewamy do blaszki (24/24) pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Upieczony pokroić na 7 równych pasków. Masa - miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie wlewamy aromat waniliowy. Ucieramy aż masą zrobi się puszysta i gładka. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać na gładki krem. Rozpuszczamy obie galaretki osobno w 2 szklankach wody każdą , odkładamy do lekkiego stężenia.Przełożenie ciasta - biszkopt ciemny - cienka warstwa masy - cztery plasterki jasnego biszkoptu między paski wlewamy galaretkę zieloną - paski lekko smarujemy masą. Następnie na zastygnięta galaretkę układamy trzy paski biszkoptu a w szczeliny wlewamy drugą galaretkę, smarujemy odrobiną kremu - kładziemy drugi biszkopt ciemny - smarujemy resztą masy - na wierzch kruszymy odłożony ścięty wierzch biszkoptu.
Czarno - białe z galaretką
Upieczony biszkopt jasny kroimy na równe paski
Czarno - białe z galaretką
Smarujemy odrobiną masy pierwszy ciemny biszkopt
Czarno - białe z galaretką
Układamy na masie paski, wylewamy galaretkę
Czarno - białe z galaretką
Na wierzch ciasta i masy kruszymy biszkopt