Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Czarno-biały przekładaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

proste, lekkie ciasto śmietankowe

Czarno-biały przekładaniec

Składniki:

Czarno-biały przekładaniec

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek maki
  • 7 łyzek cukru
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2łyzki kakao
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyzeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • Reszta:
  • Ozdoby do ciasta
  • Dzem z owoców leśnych

 

Sposób przygotowania:

Czarno-biały przekładaniec
Białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodac żółtka i zmiksowac. Dodać przesitowaną mąke, proszek kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przeciąć na trzy częśći. Przygotowac żelatynę. Ostudzić. Śmietane ubic na wysokich obrotach na puszysta masę. Dodac cukier puder i zmiksować. Powoli wlewać zelatynę cały czas miksując. Kazdego biszkopta posmarować dzemem, na który nastepnie należy nałożyć śmietanę.