dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Czarno-białe ciasto z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo proste dwukolorowe ciasto w sporządzeniu i ładnie wygląda. Polecam wszystkim amatorom ciast z owocami.

Czarno-białe ciasto z jeżynami

Składniki:

Czarno-białe ciasto z jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Czarno-białe ciasto z jeżynami

Pierwszy etap przygotowania ciasta:

Czarnobiałe ciasto z jeżynami.
Do ubitych na sztywną białek dodajemy cukier i żółtka.

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i żółtka. Dokładnie mieszamy.

Drugi etap przygotowania ciasta:

Czarnobiałe ciasto z jeżynami.
Ciasto dzielimy na dwie części i przygotowujemy ciasto kakaowe i mleczne.

Do białek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i olej. Dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej 2 łyż mleka.

Trzeci etap przygotowania ciasta:

Czarnobiałe ciasto z jeżynami.
Ciasto jasne i ciemne wylewamy do formy i na wierzchu układmay owoce.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy jasne ciasto. Na jasne ciasto wylewamy ciemne. Na wierzchu układamy jeżyny. Ciasto pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!