agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 785]

Czarny las- pyszne ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto o nazwie czarny las smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje

Czarny las- pyszne ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarny las- pyszne ciasto

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 słoik wiśni w kompocie
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czarny las- pyszne ciasto

Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować mikserem wraz z cukrem na gładką i jednolitą masę. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, piana nie powinna wydostać się poza naczynie po zmiksowaniu jej. Do żółtek dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z kakao pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną. Ciasto włożyć na blaszkę i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190- 200 stopni C i piec około 50-45 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto. W dalszej kolejności należy odcedzić wiśnie z kompotu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę. Biszkopt dobrze nasączyć sokiem wymieszanym z wiśni, następnie posmarować dżemem wiśniowym, poukładać wiśnie na sam wierzch nałożyć grubą warstwę dobrze ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obsypać boki wierzch ciasta. Ciasto schłodzić przez kilka w lodówce.

Redakcja poleca: