gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

czarny sernik wg gabyelle

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czarny sernik, kto nie jadł musi spróbować

czarny sernik wg gabyelle

Składniki:

czarny sernik wg gabyelle

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżki smietany
  • 1/2 op proszku do pieczenia
  • 1 margaryna palma
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 literatka cukru
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • szkl cukru
  • 4 żółtka - białka ubic na piane
  • 1 łyżeczka budyniu lub mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

 

 

 

Sposób przygotowania:

czarny sernik wg gabyelle
Ciasto - Ucieramy margaryne, dodajemy żółtko, cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietane, kakao, ucieramy, nastepnie mąke z proszkiem do pieczenia i ucierać na gładką mase. Z ciasta formujemy kilka wekszych kulek ja robie zazwyczaj 4 i wykładamy na obsypany mąką talerz i wkładamy do zamrażarki aż stwardnieją. Przyżądzamy mase. Ser mielimy przez maszynke. Białka ubijamy. W osobnej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka i cukier, cukier waniliowy, wszystko ucieramy. Nastepnie dodajemy ubite białka i mieszamy drewnianą łyżką, do przygotowanej masy dodajemy ser i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i wszystko razem mieszamy. Mase serowa mamy gotową. Ciasto kakaowe gdy jest twarde ścieramy na tarce na wczesniej przygotowaną blaszke wysmarowaną margaryną i obsypaną mąką. Ścieramy na tartce 2 kulki na całą blaszke, jak trzeba można zetrzeć troche więcej, nie musi być idealnie rozłożone, podczas pieczenia ciasto samo sie rozłoży. Na starte ciasto wykładamy mase serową, i na wierzch ścieramy reszte ciasta, na wierzchu nie musi być dużo, wiecej zetrzeć na spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 c i pieczemy ok 40 min do 1 godz