maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czebureki czyli duże pierogi, tradycyjne danie kuchni Tatarów krymskich, tym razem w wersji z ciasta drożdżowego.

Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem

 

 

  • Farsz:
  • pierś z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem
Do miski wsypać mąkę, sól, pokruszone drożdże dodać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na ok. godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą i usmażyć. Pieczarki umyć pokroić w plasterki i usmażyć. Pod koniec smażenia do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć razem. Suszone pomidory pokroić na kawałki. Ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Schłodzone ciasto rozwałkować i powycinać kółka od talerzyka deserowego. Na jednej połówce wyciętego kółka wyłożyć farsz (pieczarki, kurczaka, suszone pomidory, ser żółty) i zlepić pieroga. Smażyć na głębokim oleju do momenty zarumienienia się ciasta z obu stron. Smacznego.
Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem
Pieczarki pokroić w plasterki i usamażyć razem z cebulą.
Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem
Kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą i usmażyć.
Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem
Na wykrojone ciasto wyłożyć przygotowany farsz.
Czebureki z ciasta drożdżowego z kurczakiem
Zlepić pieroga szczelnie zaklejając brzegi ciasta.