maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To tradycyjne regionalne danie Tatarów krymskich. Jest to duży pieróg smażony na głębokim oleju, w mojej wersji nadziewany farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego.

Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1 żółtko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody w razie potrzeby

 

  • Farsz:
  • pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Szklankę wody zagotować z solą, cukrem i olejem, zdjąć z palnika i jednym ruchem wsypać szklankę mąki. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i przestudzić (nie musi być zimne). Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę i wyłożyć na nią wcześniej przygotowaną masę. Zagniatać ciasto, dodając do niego spirytus (lub ocet) oraz żółtko. Dokładnie wyrobić ciasto. Musi ono być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki. Jeżeli okaże się, że jest za dużo mąki należy dodać gorącej wody. Wyrobione ciasto owinąć w folię i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na stolnicy na grubość ok 3 mm i wyciąć okręgi za pomocą np. talerzyka deserowego. Na połowie tak wyciętego placka wyłożyć farsz: pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i usmażoną w przyprawie; pieczarki pokrojone w plasterki i usmażone; starty żółty ser. Całość składamy i dokładnie zaklejamy brzegi. Smażyć z obu stron, na rozgrzanym głębokim oleju do momenty zarumienienia ciasta. Najlepiej smakuje podane z sosem czosnkowym. Smacznego!
Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i przestudzić.
Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Ciasto musi być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki.
Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Na połowie wyciętego placka wyłożyć farsz: pierś z kurczaka; pieczarki; starty żółty ser.
Czebureki z kurczakiem, pieczarkami i serem
Całość składamy i dokładnie zaklejamy brzegi.