Czekolada na chandrę,czekolada na zdrowi

Jak żyć - jeść czekoladę czy nie jeść?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czekolada na chandrę,czekolada na zdrowi
Ziarna kakaowca zawierają liczne substancje,które wykazują korzystne działania dla zdrowia.W badaniach populacyjnych dowiedziono,że spożywanie potraw opartych o te ziarna obniża ciśnienie tętnicze , zmniejsza śmiertelność. Jednym z produktów zawierającym kakao jest czekolada.

Wybierając jednak rodzaj czekolady,powinniśmy zwrócić uwagę na jej skład.Najbardziej zdrowe są tzw.czekolady gorzkie (ciemne) składające się z co najmniej 80% kakao,natomiast czekolady mleczne i nadziewane są znacznie mniej zdrowe.Należy również unikać czekolad z dodatkami.Orzechy np.są zdrowe,ale jeśli ktoś chce schudnąć,powinien pamiętać że są również wysokokaloryczne.

Czekolada gorzka ma niski indeks glikemiczny,co znaczy, że poziom glukozy wzrasta powoli i powoduje nieduże wydzielanie insuliny.Insulina wpływa na zwiększenie apetytu,co powoduje nakręcenie błędnego koła: słodki, wysoko glikemiczny pokarm powoduje znaczny wzrost glikemii i insuliny ,co wzmaga apetyt. Czekolada ciemna jest zdrowa,ale to nie znaczy że można ją jeść do woli.

Dzienne spożycie powinno wynieść 2-3 kostki.Jest to również okazja do przećwiczenia silnej woli, bo jak przestać jeść czekoladę po tak małej porcji?