Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Czekolada z kawałkami Amaretti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Migdałowa czekolada z ciasteczkami Amaretti. Aromatyczny przysmak dla wszystkich wielbicieli czekolady.

Czekolada z kawałkami Amaretti Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekolada z kawałkami Amaretti

 

  • 115g masła
  • 50g migdałów bez skórki, drobno posiekanych
  • 50g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki miodu
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100g suszonych moreli, drobno posiekanych
  • 300g ciasteczek amaretti
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekolada z kawałkami Amaretti
Orzeszki piniowe i pokrojone migdały uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Od czasu do czasu mieszając aby się ładnie zarumieniły z wszystkich stron (ok. 3 minut). Przełożyć na miseczkę i odstawić na bok. W misce mieszamy masło, miód i 100g czekolady. Zanurzamy dno miski w gorącej wodzie aby wszystkie składniki się rozpuściły i mieszamy. Dodajemy kakao, morele, migdały i orzeszki piniowe. Ciasteczka Amaretti kruszymy na kawałki i również dodajemy do czekoladowej mikstury. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć czekoladę do natłuszczonej kwadratowej blaszki (20cm/20cm/5cm) i wyrównać powierzchnię nożem. Przykryć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Roztopić pozostałą czekoladę i polać wyjętą z lodówki czekoladową miksturę. Powierzchnię wyrównać nożem i ozdobić płatkami migdałów. Nie chować od razu do lodówki bo czekolada zrobi się matowa. Pozostawić na 30-40 min aż stwardnieje.
Czekolada z kawałkami Amaretti
A oto potrzebne nam do przepisu składniki.
Czekolada z kawałkami Amaretti
Orzeszki piniowe i migdały prażymy na patelni.
Czekolada z kawałkami Amaretti
Czekoladowa mikstura przed włożeniem do lodówki.