iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladki prawie jak Michałki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Zrobienie w domu czekoladek to świetna zabawa i ogromna satysfakcja. Mi ostatnio ta sztuka bardzo przypadła do gustu.

Czekoladki prawie jak Michałki

Składniki:

Czekoladki prawie jak Michałki

nadzienie:

dodatkowo:

  • 20 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Czekoladki prawie jak Michałki

ETAP 1:

Czekoladki prawie jak Michałki
Nadzienie jest bardzo fajnie gęste i dobrzesię nim nadziewa czekoladki.

Czekoladę połamać i wymieszać z mlekiem skondensowanym, podgrzewając rozpuścić, następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Orzech drobno posiekać i razem z masłem orzechowym dodać do masy mlecznej, wymieszać. Masa jest gęsta i dają się z niej uformować kuleczki.

ETAP 2:

Czekoladki prawie jak Michałki
Nadzienia nie nakładać po sam rant foremek.

Czekoladę mleczną i gorzka rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą.

Płynną czekoladą dokładnie wysmarować dno i boki foremek do czekoladek i schłodzić ( ja zrobiłam dwie warstwy czekolady po zastygnięciu pierwszej pokryłam ją ponownie czekoladą)
Kiedy czekolada w foremkach zastygnie to nałożyć do nich nadzienie ( zostawiając przerwę na spód przy krawędzi) .Napełnione nadzieniem czekoladki posmarować od góry czekoladą i ponownie schłodzić. Dobrze schłodzone czekoladki delikatnie wyjąć z foremek.