szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Czekoladki z mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne czekoladki z mascarpone i mlekiem w proszku.

Czekoladki z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladki z mascarpone

 

  • 100 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 120 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladki z mascarpone
Serek mascarpone wymieszać dokładnie z mlekiem w proszku. Białą czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej i dodać do sera z mlekiem w proszku, po czym dokładnie wymieszać. Ciemną czekoladę łamiemy na kawałki i kilka kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą smarujemy foremki i wkładamy na kilka minut do lodówki. Powtarzamy czynność z nanopszeniem czekolady 3 razy. Foremki muszą być dokładnie pokryte czekoladą. Po tym czasie wypełniamy foremki przygotowanym nadzieniem i wkładamy do lodówki na ok kwadrans. Następnie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Czekoladki z mascarpone
Serek mascarpone mieszamy z mlekiem w proszku
Czekoladki z mascarpone
Foremki smarujemy rozpuszczoną czekoladą
Czekoladki z mascarpone
Do masy dodajemy roztopioną z kąpieli wodnej bialą czekoladę
Czekoladki z mascarpone
Do foremek posmarowanych czekoladą dodajemy nadzienie.