szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Czekoladki z mascarpone i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słodkie, jasne nadzienie w ciemnej, gorzkiej czekoladzie, razem pyszny duet.

Czekoladki z mascarpone i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladki z mascarpone i cynamonem

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukrowe ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Do miski przekładamy mascarpone i delikatnie roztrzepujemy. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej i dodajemy do serka. Do nadzienia dosypujemy cynamon i całość mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i kilka kawałków rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna za pomocą pęczelka smarujemy nią foremki. Ja użyłam foremki silikonowej, ale można też małych papilotek. Tak posmarowane foremki wkładamy na ok 5 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy foremki, rozpuszczamy kolejne kawałki czekolady i ponownie smarujemy foremki. Wstawiamy na 5 minut do lodówki, po czym trzeci raz powstarzamy czynność i wstawiamy foremki do lodówki na ok 15 minut. Foremki muszą być dokładnie pokryte czekoladą. Po tym czasie wypełniamy foremki przygotowanym nadzieniem i chłodzimy w lodówce ok 15 minut. Po tym czasie zamykamy foremki resztą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Gotowe chłodzimy ok 30 minut. Po wyjęciu z foremek możemy udekorować czekoladki cukrowymi ozdobami, posmarowanymi z jednej strony roztopiona czekoladą, aby się przykleiły. Przechowujemy w lodówce, gdyż nadzienie czekoladki jest płynne.
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Serek mieszamy z cukrem pudrem i roztopioną biała czekolada
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Dodajemy cynamon i całość mieszamy dokładnie
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Foremki pokrywamy trzeba warstwami czekolady i chłodzimy za każdym razem.
Czekoladki z mascarpone i cynamonem
Foremki wypełniamy nadzieniem a następnie zamykamy czekoladą