Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Czekoladki z nadzieniem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladki zrobiłam z moją chrześnicą, okazały się hitem i zniknęły w kilka chwil

Czekoladki z nadzieniem malinowym

Składniki:

Czekoladki z nadzieniem malinowym

 

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 100g mrożonych malin,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 1 galaretka (ja miałam poziomkową)

Sposób przygotowania:

Czekoladki z nadzieniem malinowym
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną tzn w jednym garnku gotujemy wodę a na nim ustawiamy miskę z połamaną czekoladą, czekolada pod wpływem pary się rozpuści. Delikatnie studzimy, a następnie małym pędzelkiem smarujemy nią foremki na czekoladki (ja kupiłam je w biedronce) Posmarowane foremki (wyszły 2 po 15 czekoladek) wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Kiedy czekolada się rozpuszcza galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do wystygnięcia, a maliny miksujemy z sokiem pomarańczowym (w wersji dla dorosłych z malinówką). Kiedy galaretka wystygnie, ale jeszcze zanim się zetnie dodajemy maliny i mieszamy. Taką masą napełniamy foremki posmarowane czekoladą i wkładamy do zamrażarki do stężenia. Następnie wierzch każdej czekoladki smarujemy odrobiną czekolady i ponownie wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

Tagi:

czekolada