misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Czekoladki z solą i cukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czekoladki z niezwykłym dodatkiem soli górskiej i kruszonego cukru kandyzowanego...rozpływają się w ustach wydobywając zaskakujący smak słodyczy z słoną nutką zaspokoją każdego smakosza czekolady...

Czekoladki z solą i cukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladki z solą i cukrem

 

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżeczki cukru brązowego kandyzowanego kruszonego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej gruboziarnistej

 

Sposób przygotowania:

Czekoladki z solą i cukrem
Sól powinna mieć nie za duże kryształki (powybierałam mniejsze kryształki). Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy nad parą tzn. garnuszek stawiamy na większy w którym jest gorąca woda. Czekamy aż się stopi od czasu do czasu mieszamy, ogrzewamy jeszcze chwilę. Odstawiamy naczynie na kilka minut aby czekolada nieco przestygła i ponownie ją ogrzewamy nad parą. Do tak przygotowanej płynnej czekolady wsypujemy sól i cukier kruszony. Mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę z dodatkami do foremek silikonowych (foremek nie smarujemy). Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po kilku godzinach wyjmujemy czekoladki z foremek i umieszczamy w papilotkach do pralinek. Otrzymujemy ok. 15 czekoladek. SMACZNEGO!
Czekoladki z solą i cukrem
Czekoladę lamiemy i wkładamy do garnka ktory umieszczamy nad parą wodną...
Czekoladki z solą i cukrem
Do roztopionej czekolady dodajemy sól i cukier, mieszamy...
Czekoladki z solą i cukrem
Czekoladę z dodatkami wlewamy do foremek silikonowych...
Czekoladki z solą i cukrem
Dobrze zastygnięte czekoladki wyjmujemy z foremki...

Tagi:

czekolada