aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Czekoladowa Anastazja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W sam raz na romantyczny wieczorek

Czekoladowa Anastazja

Składniki:

Czekoladowa Anastazja

 

  • 45 dag ciemnej czekolady
  • 28 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 łyzek miodu
  • 42 dag cukru pudru
  • 7 dag wiórków kokosowych
  • 28 dag mąki
  • GLAZURA:
  • 20 dag ciemnej czekolady
  • 7 dag masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowa Anastazja
Siekamy czekoladę, wrzucamy do metalowej miski, dodajemy masło. Topimy w kapieli wodnej. Studzimy. dodajemy miód i jajka, mieszamy. Łączymy cukier z wiórkami kokosowymi oraz mąką, dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy. Kwadratową formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ciastem, i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowywujemy glazurę: siekamy czekoladę, topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię wystudzonego ciasta pokrywany glazura czekoladową. Kroimy na porcję i gdy czekolada zastygnie , podajemy z lodami waniliowymi. - Smacznego -