Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dodatek ostrego akcentu do czekoladowych wypieków bardzo dobrze podkręca ich smak. Babka jest puszysta, a oblana delikatną białą czekoladą wprost rozpływa się w ustach.

Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą

 

  • Ciasto:

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Do miski przesiewamy mąkę, na środku robimy dołek, w który kruszymy drożdże. Zasypujemy je 1 łyżeczką cukru i wlewamy ok. 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę do utworzenia się pianki. Następnie dodajemy resztę cukru, żółtka i resztę ciepłego mleka. Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem do połączenia składników. Wlewamy roztopioną i przestudzoną margarynę i ponownie mieszamy ok. 5 minut. Wrzucamy żurawinę, skórkę pomarańczową i chili, łączymy z masą, a na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ponownie mieszamy ok. 2-3 minuty, aż czekolada dobrze połączy się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy z kominkiem i wyrównujemy. Odstawiamy na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżkę oleju i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Polewą smarujemy przestudzone ciasto i dekorujemy nitkami chili.
Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy cukier, żółtka i pozostałe ciepłe mleko
Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową i chili
Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę
Czekoladowa baba drożdżowa z ostrą nutą
Wykładamy ciasto do formy z kominkiem i wyrównujemy