IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Czekoladowa babka lodowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lodowa babka czekoladowa.

Czekoladowa babka lodowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa babka lodowa

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 1 kg lodów śmietankowych
  • lukier kolorowy - zielony

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka lodowa
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !! Babkę można mrozić.
Czekoladowa babka lodowa
Przygotowane, zmiksowane ciasto ze wszystkich składników
Czekoladowa babka lodowa
Wydrązona babka z ciasta, i odkrojony spód ciasta
Czekoladowa babka lodowa
Babka czekoladowa, faszerowana lodami śmietankowymi
Czekoladowa babka lodowa
Gotowa czekoladowa babka lodowa, idealna do kawy.