Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Czekoladowa babka świąteczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowa babka ze skórką pomarańczową to idealny dodatek do świątecznej kawy. Ciasto jest aromatyczne i puszyste.

Czekoladowa babka świąteczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa babka świąteczna

 

  • 7 białek
  • 25 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 7 łyżek mleka
  • 5 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Polewa czekoladowa:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • płatki migdałowe
  • aromat

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka świąteczna
2/3 tabliczki czekolady połamać na kawałki, wlać mleko, podgrzać, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć z cukrem, białkami i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao. Sypkie składniki wsypać do mokrych, dodać skórki pomarańczową kandyzowaną i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Polewa Czekoladę połamać, połączyć ze śmietaną, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirytus, cukier puder, aromat, dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę ostudzić, oblać polewą czekoladową, ozdobić płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Czekoladowa babka świąteczna
Do rozpuszczonej czekolady z mlekiem dodać masło
Czekoladowa babka świąteczna
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao
Czekoladowa babka świąteczna
Do mokrych składników wsypać suche dodać skórkę zamieszać
Czekoladowa babka świąteczna
Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy keksowej