Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczna kaczka z czekoladą i owocami. Pyszne połączenie smaków. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami

 

  • 1-2 udka z kaczki
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 dag truskawek
  • 1 mała kiść ciemnych winogron
  • 3 łyżki masła
  • majeranek
  • papryka ostra mielona
  • przyprawa uniwersalna
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Mięso z kaczki dokładnie myjemy i osuszamy. Udka nacieramy majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną. Na łyżce masła obsmażamy mięso z dwóch stron. Kaczkę podlewamy wodą oraz białym winem (w proporcji pół na pół). Dusimy na małym ogniu po przykryciem do miękkości. Do kaczki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Dusimy jeszcze około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Owoce płuczemy. Winogrona obieramy z kiści i przekrawamy na pół. Truskawki obieramy z szypułek. Na pozostałym maśle podsmażamy owoce (można je dodatkowo oprószyć pieprzem- według uznania). Przygotowane owoce wykładamy na talerz, obok układamy kaczkę. Całość polewamy sosem czekoladowym.
Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Mięso z kaczki dokładnie myjemy i osuszamy. Udka nacieramy majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Na łyżce masła obsmażamy mięso z dwóch stron. Kaczkę podlewamy wodą oraz białym winem (w proporcji pół na pół). Dusimy na małym ogniu po przykryciem do miękkości.
Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Do kaczki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Dusimy jeszcze około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Czekoladowa kaczka duszona w winie z owocami
Na pozostałym maśle podsmażamy owoce (można je dodatkowo oprószyć pieprzem- według uznania). Przygotowane owoce wykładamy na talerz, obok układamy kaczkę. Całość polewamy sosem czekoladowym.