Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowa kawa mrożona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kawa mrożona to idealny napój na upalne dni, znakomicie orzeźwia, a w dodatku doskonale smakuje. Tym razem dodałam do niej mleczną czekoladę i lody.

Czekoladowa kawa mrożona

Składniki:

Czekoladowa kawa mrożona

 

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 garść kostek lodu
  • 1 szklanka mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 6 małych gałek lodów

Sposób przygotowania:

Czekoladowa kawa mrożona

Etap 1

Czekoladowa kawa mrożona
Przesypana do kubka kawa zalana gorącą wodą i wymieszana z cukrem waniliowym.

Kawę zalać wrzącą wodą, dodać do niej cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Czekoladowa kawa mrożona
Połamana na mniejsze kawałki czekolada dodana do gorącej kawy.

Do gorącej kawy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odłożyć na chwilę. Jak czekolada się roztopi, dokładnie wymieszać. Czekoladową kawę ostudzić.

Etap 3

Czekoladowa kawa mrożona
Kostki lodu w szklankach zalane mlekiem zagęszczanym.

Do dwóch szklanek włożyć po kilka kostek lodu, zalać je mlekiem zagęszczanym.

Etap 4

Czekoladowa kawa mrożona
Czekoladowa kawa wlana do mleka z kostkami lodu.

Do mleka wlać czekoladową kawę, nie mieszać.

Etap 5

Czekoladowa kawa mrożona

Do każdej szklanki z kawą włożyć po 3 malutkie gałki lodów (użyłam lodów o smaku toffi). Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.

Tagi:

napoje