akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowa lawa (Molten Lava Cake)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słynny deser Lava cake- ciastko lawa z płynnym środkiem. Uchodzi za trudny do zrobienia, choć w rzeczywistości jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Intensywnie czekoladowy, każdy kolejny kęs sprawia coraz więcej radości.

Czekoladowa lawa (Molten Lava Cake)

Składniki:

Czekoladowa lawa (Molten Lava Cake)

Ciasto

  • 170 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 56 g posiekanej mlecznej czekolady
  • ½ szkl. mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia
  • kakao do oprószenia kokilek
  • truskawki/ maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowa lawa (Molten Lava Cake)

Ciasto

Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao.

Pieczenie

Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika! U mnie 12 minut było w sam raz. Trzeba wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony, a środek nadal płynny) Upieczone Lave Cake wyjąć z piekarnika i za pomocą nożyka delikatnie oddzielić ciasto od kokilek. Podawać od razu posypując cukrem pudrem i dekorując truskawkami/ malinami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)