sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Czekoladowa markiza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smakiem przypomina ciastko markizę.

Czekoladowa markiza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa markiza

 

  • ciasto;
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 10 dag rodzynków
  • 5 dag czekolady
  • 25 dag miękkiej margaryny
  • polewa;
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowa markiza
Miękko margarynę utrzeć na puch. Stopniowo dodawać cukry. Do masy przesiać przez sito mąkę. Następnie wbić jedno duże jajko lub dwa małe. Wymieszać. Pod koniec wsypać rodzynki i startą czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec ok 40 min na złoty kolor. Ostudzić. Polewa; Składniki należy przełożyć do małego garnka i razem połączyć. Ciasto polać polewą. Posypać wiórkami kokosowymi.
Czekoladowa markiza
Przygotowywanie składników
Czekoladowa markiza
Łączenie składników
Czekoladowa markiza
Markiza laduję juz w piekarniku
Czekoladowa markiza
Oblewanie ciasta polewa