Mniam1

Mniam1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 719]

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kremowa panna cotta z białą czekoladą, która osładza cały deser i idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym sokiem pomarańczowym.

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym

Składniki:

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym

 

  • 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym

ETAP 1:

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym
Do gorącej kremówki dodać żelatynę i rozpuścić mieszając.

Dwie łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki zimnego mleka i odstawić, aby żelatyna napęczniała. Resztę mleka wlać do garnuszka razem z kremówką.

Podgrzewać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze bąbelki powietrza i ściągnąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić połamaną na kostki czekoladę.

Delikatnie mieszać, aż masa stanie się jednolita. Przestudzić do temperatury pokojowej. Połowę czekoladowej kremówki rozlać do małych słoiczków i wstawić do lodówki.

Resztę trzymamy w temperaturze pokojowej.

ETAP 2:

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym
Napęczniałą żelatynę przełożyć do gorącego soku i rozpuścić.

Trzy łyżeczki żelatyny zalać 1/4 szklanki soku pomarańczowego i odstawić. Resztę soku zagotować i osłodzić cukrem. Ilość cukru zależy od tego jak słodką chcemy galaretkę.

Zestawić z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić.

ETAP 3:

Czekoladowa panna cotta z sokiem pomarańczowym
Na lekko stężałą pierwszą warstwę nalać po łyżce galaretki.

Na schłodzoną pierwszą warstwę wlać po 1 łyżce samej galaretki i ponownie wstawić do lodówki.

Galaretkę podzielić na dwie równe części i do jednej z nich wlać pozostałą czekoladową kremówkę. Rozlać do słoiczków i ponownie schłodzić.

Na samym wierzchu wylać pozostałą galaretkę. Kolejną warstwę należy wylewać, jak poprzednia się chociaż trochę zetnie. Ozdobić tartą czekoladą. Smacznego :)