iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Czekoladowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto powinno się chłodzić w lodówce kilka godzin. Bardzo kremowe i smaczne ciasto proste w przygotowaniu.

Czekoladowa pianka

Składniki:

Czekoladowa pianka

 

  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej plus 1/2 tabliczki na polewę, - 1/2 kostki masła,
  • łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Czekoladowa pianka
Jajka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy żółtkowej. Żelatynę rozpuszczamy z małej ilości gorącej wody i studzimy, śmietanę ubijamy i dodajemy do niej żelatynę, białka ubijamy również. Do śmietany dodajemy masę czekoladową oraz białka, przekładamy wszystko na prostokątną blachę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie należy przygotować polewę, masło roztapiamy razem z czekoladą i polewamy ciasto.