Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czekoladowa rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekka i puszysta czekoladowa rolada.Prosta i szybka w wykonaniu.Często piekę takie rolady,ponieważ bardzo je lubimy.

Czekoladowa rolada

Składniki:

Czekoladowa rolada

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

 

 

  • dekoracja
  • 2 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowa rolada
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka i wodę,dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę ,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony i gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczkę.Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej i studzimy.Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i kakao,dokładnie ubijamy.Kilka łyżek odkładamy do dekoracji. Gotową masę smarujemy na biszkopcie i zawijamy roladę.Odłożoną masą i czekoladą dekorujemy roladę. Gotową roladę wstawiamy do lodówki stężenia.