Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Czekoladowa tarta z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Błyskawiczna tarta na spodzie z herbatników

Czekoladowa tarta z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa tarta z truskawkami

 

  • 100g zwykłych herbatników
  • 100g herbatników czekoladowych (ale nie oblanych czekoladą!)
  • 50g masła
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 500g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z truskawkami
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło rozpuścić. Wymieszać masło z herbatnikami ipowstałą masą wyłożyć naczynie do pieczenia tarty. Piec w piekarniku nagrzanymdo 180 stopni przez 10 minut.Budyń przygotować wg wskazówek na opakowaniu, ale użyć brązowego cukru zamiast białego.Gotowy, ciepły budyń rozsmarować na upieczonym iprzestudzonym spodzie.Poczekać aż budyń całkiem ostgnie i układać umyte truskawki pozbawione szypułek.Galaretkę zrobić wg wskazówek na opakowaniu, zmniejszającjednak ilość wody o połowę.Ostudzoną galaretką zalać truskawki.Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Czekoladowa tarta z truskawkami
tartę należy przygotować ze świeżych, jędrnych owoców