SUPERPRZEPIS

Czekoladowa tarta z żurawiną

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Czekoladowa tarta z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Tarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :)

Składniki:

Czekoladowa tarta z żurawiną

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka

MASA SEROWA:

KREM ŻURAWINOWY:

  • 100g świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z żurawiną

Przygotowanie spodu.

Czekoladowa tarta z żurawiną
Schłodzone ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem.

Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.

Sernik czekoladowy.

Czekoladowa tarta z żurawiną
Masę sernikową wyłożyć na kruchy spód tarty.

Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód.

ETAP 3:

Czekoladowa tarta z żurawiną
Żurawinę wcisnąć w masę sernikową.

Rozłożyć żurawinę (wcześniej przemrożoną), wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem.

Czekoladowa tarta z żurawiną
Bitą śmietanę połączyć z musem żurawinowym.

Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)