SUPERPRZEPIS

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki Więcej zdjęć (3)

Intensywnie czekoladowa tarta, a w niej zatopione śliwki odsączone prosto z nalewki. Dzięki czemu są bardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą.

Składniki:

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki

CIASTO KRUCHE:

CZEKOLADOWY KREM:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka twardych śliwek z nalewki

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki

ETAP 1:

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki
Ciasto piec w piekarniku, aż się zrumieni.

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem i zagnieść ciasto. Rozwałkować prostokąt i wylepić ciastem formę 11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu, nakłuć widelcem spód ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.

ETAP 2:

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki
Kremówkę połączyć z czekoladą na jednolitą masę.

Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć.

ETAP 3:

Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewki
Czekoladowy krem wlać do upieczonej tarty.

Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego.