Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo ciężkie i bardzo pyszne czekoladowe brownie, któremu nikt się nie oprze. Jest sprężyste, łatwe do krojenia i idealnie wilgotne. MNIAM!

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym

Składniki:

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym

 

  • 250 g cukru pudru
  • 120 g mąki tortowej
  • 180 g masła roślinnego
  • 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 50 g kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady minimum 60%
  • 4 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym

KROK 1

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania brownie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego warto wszystko przygotować trochę wcześniej.

KROK 2

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Garnuszek z masłem i czekoladą nie powinien dotykać wody!

Masło i gorzką czekoladę rozpuścić powoli w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.

KROK 3

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Jajka ubijam z cukrem do powstania piany.

Piekarnik nagrzać do 160°C. Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach.

KROK 4

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Masa czekoladowa powinna wyjść dość gęsta.

Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę z masłem, przesianą mąkę, kakao i odrobinę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

Na sam koniec dodać masło orzechowe i połączyć z ciastem na wolnych obrotach.

KROK 5

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Ciasto w foremce wysmarowanej masłem przed upieczeniem.

Masę czekoladową przelać do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w 160°C i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

KROK 6

Czekoladowe brownie z masłem orzechowym
Gotowe wilgotne i mega pyszne brownie :)

Ostudzone ciasto pokroić na małe kawałki i delektować się pysznym smakiem! Smacznego :)