SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciacho bez cukru

  • 11
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Czekoladowe ciacho bez cukru

W końcu upiekłam swoje pierwsze w życiu wegańskie ciasto, a że żaden przepis mnie nie zachwycił, to sama go sobie wymyśliłam i jest pyszne!

Składniki:

Czekoladowe ciacho bez cukru

 

  • 2 szklanki mąki tortowej (po 250 ml, ja użyłam z Lubelli)

 

  • 3 czubate łyżki kakao

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3/4 szklanki mleka ryżowego

 

 

 

  • 11 łyżek syropu z agawy

 

  • 15 dag startej na drobnych oczkach marchewki

 

 

 

  • Na polewę

 

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

 

  • 50 ml likieru truskawkowo- limonkowego

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciacho bez cukru
Tortownicę o średnicy 16-18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski robota wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy mleko ryżowe, śmietanę roślinną, olej i syrop z agawy. Dokładnie (ale niezbyt długo) mieszamy robotem- mnie zajęło to jakieś 15 sekund. Dodajemy startą marchewkę i łyżką mieszamy ją dokładnie z ciastem. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).



Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy polewę: Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy. Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.

Tagi:

czekolada