kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Czekoladowe ciacho z masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, mokre i puszyste ciasto czekoladowe przełożone rozpływającą się w ustach masą z serka mascarpone i nutelli

Czekoladowe ciacho z masą

Składniki:

Czekoladowe ciacho z masą

 

  • Na masę:
  • opakowanie serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki nutelli
  • Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 3/4 kostki margaryny (Kasia)
  • 100 ml mleka
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do posypania na wierzch: czekoladowe groszki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciacho z masą
Do garnuszka wlewamy mleko i wrzucamy do niego margarynę, cukier i pokruszoną czekoladę. Gotujemy do połączenia składników. Lekko studzimy. Część tej masy odlewamy do szklanki- około 100ml Do masy w garnuszku dodajemy jajka , mąkę, proszek do pieczenia. Dobrze wszystko mieszamy do jednolitej masy! Blaszkę: kwadratową bądź długą keksówkę, natłuszczamy wysypujemy bułką i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Ciasto studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach. Robimy masę: serek mascarpone ucieramy z nutellą i przekładamy nią wystudzone i przekrojone na pół ciasto. Polewamy odstawioną do szklanki polewą czekoladową-jak nam zastygła wstawiamy na trochę do ciepłej wody. Posypujemy groszkami czekoladowymi