Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Czekoladowe ciasteczka owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo łatwe i zaskakująco smaczne ciasteczka z surowych płatków owsianych. Smak czekoladowy podbija dodatek aromatu migdałowego albo rumowego.

Czekoladowe ciasteczka owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka owsiane

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka owsiane
W rondelku rozpuścić masło z dodatkiem mleka i cukru. Stale mieszać na małym płomieniu aż masa stanie się jednolita. Do gorącej masy wsypać ciemne kakao i dokładnie wymieszać.

Błyskawiczne płatki owsiane wsypać do miski i zalać masą czekoladową przyprawioną olejkiem rumowym albo migdałowym.

Skłądniki możliwie szybko wymieszać, aż wszystkie płatki będą pokryte polewą. Łyżeczką albo malutką gałkownicą formować ciasteczka z miękkiej ciepłej masy i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Z każdym dniem leżakowania ciasteczka coraz bardziej kruszeją.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Masło rozpuścić w rondelku z z mlekiem i cukrem.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Do jednolitej masy maślanej dodać kakao.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Gęstą polewę czekoladową przelać do płatków.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Z masy formować małe kuleczki i odstawić do zastygnięcia.