sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy.

Czekoladowe ciasto

Składniki:

Czekoladowe ciasto

Ciasto ( 25x40 )

Krem

  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 żółtka
  • 500 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny

Poncz

  • 1/2 szkl mocnej kawy
  • 2-3 łyżki spirytusu

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z amoniakiem i kakao. Stopniowo dosypujemy do masy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na trzy części. Każdą pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy. Ciasto czekoladowe przechowujemy w lodówce.