SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Drożdżowe ciasto z dodatkiem kakao przełożone galaretką z jabłkami. Dzięki czemu ciasto zachowuje dłużej swoją świeżość i tak szybko nie wysycha.

Składniki:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami

CIASTO DROŻDŻOWE:

MASA JABŁKOWA:

  • 750 g jabłek słodkich
  • 1 op. galaretki agrestowej
  • 1 szklanka wody

POLEWA:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25g masła
  • 50g czekolady gorzkiej
  • perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami
Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę z kakao.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.

W misie miksera utrzeć do białości jajka z resztą cukru. Wlać spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki jajecznej. Ciasto zmiksować i na końcu wlać rozpuszczone przestudzone masło.

Wlać do formy o średnicy 23 cm z papierem do pieczenia na dnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 35 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ścięłam też dość mocno wyrośniętą "górkę", ale nie jest to koniecznością.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami
Do uprażonych jabłek wsypać suchą galaretkę.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami
Galaretkę jabłkową wyłożyć na blat ciasta drożdżowego.

Masę wystudzić i kiedy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto drożdżowe.
W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :)