Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte warstwą pysznego sernika, truskawek i słodką, chrupiącą kruszonką.

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

CIASTO CZEKOLADOWE:

WARSTWA SEROWA:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Połączone składniki na kruszonkę wstawić do lodówki.

Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z cukrem i miękkim masłem. Wstawić do lodówki.

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy i przykryć ściereczką.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Czekoladę mleczną i gorzką posiekać i umieścić w misce. Postawić nad gotującą się wodą i rozpuścić.

W misie miksera utrzeć do białości jajko i żółtka z resztą cukru. Wlać rozpuszczone czekolady, spieniony zaczyn i wymieszać. W oddzielnej misce przesiać mąkę z kakao i solą, po czym wsypać do mieszanki czekoladowej. Ciasto wymieszać dodając olej. Dość luźne przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 22 x 36 cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną.

Sernik. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Twaróg zmiksować z cukrami, jajkiem i mąką ziemniaczaną na gładką pastę.

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Wmieszać delikatnie ubite białka w masę serową.

Wmieszać delikatnie ubite białka i wylać masę serową na czekoladowe ciasto.

ETAP 5:

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami
Na warstwie sernikowej ułożyć połówki truskawek.

Ułożyć połówki truskawek obok siebie i całość oprószyć zimną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 50 min. Po wystudzeniu można kroić i jeść.

Smacznego :)