mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Oryginalne, specyficzne w smaku ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną.

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

  • Składniki na tortownicę o śred. 21 - 23 cm

  • Polewa czekoladowa z tego przepisu: http://www.gotujmy.pl/polewa-czekoladowa-mojej-mamy,przepisy,176657.html

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną w torebkach wkładam do wrzącej wody i gotuję ok. 20 minut według przepisu na opakowaniu na niewielkim ogniu.Po tym czasie wyjmuję woreczki, rozcinam i wykładam kaszę do miski, pozostawiam do ostudzenia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuję blenderem na jednolitą masę. Masło z połamaną na kawałki czekoladą roztapiam w rondelku. Do ostudzonej kaszy gryczanej dodaję roztopione masło z czekoladą i dokładnie całość mieszam. Jajka ubijam ze szczyptą soli na puszystą masę. Do zawartości miski dodaję ubite jajka i mieszam dokładnie. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą tortownicy o średnicy 21 - 23 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 40 - 45 minut. Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową i wkładam na kilka godzin do lodówki.