Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czekoladowe ciasto z masą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najlepszy na świecie czekoladowy biszkopt, truskawkowa masa i delikatna masa śmietanowa. Nie ma lepszego połączenia. Przepis na blaszkę o wymiarach 38x25.

Czekoladowe ciasto z masą truskawkową

Składniki:

Czekoladowe ciasto z masą truskawkową

biszkopt

  • szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka kwaśnej śmietany

masa truskawkowa

  • 1 kg truskawek
  • szklanka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe

ponadto

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 dag kakaowych ciastek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z masą truskawkową
Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Studzimy.

Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, proszek do pieczenia, kakao, soda oczyszczona). Za pomocą miksera ubijamy jajka. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie powoli dolewamy śmietanę i olej. Dodajemy mleko z czekoladą i sypkie składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut.

Do truskawek dodajemy cukier i zalewamy szklanką wody. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolitą masę. Garnek cały czas trzymamy na małym ogniu.

Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Do truskawkowej masy dodajemy galaretki i budyń. Trzymamy na ogniu tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy na biszkopt. Ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wystudzona, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

Śmietanę wykładamy na truskawkową masę. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi ciastkami.