Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne ciasto z mleczną czekoladą. Doskonałe na przyjazd niespodziewanych gości:)

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki

 

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki,przełożyć do metalowej miseczki. Dodać do niej pokrojone na małe kawałki masło. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej,dokładnie wymieszać, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera. Do kremu jajecznego stopniowo dodawać czekoladę z masłem, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej foremki (użyłam foremki w kształcie serca) i wstawić do mikrofalówki. Mikrofalówkę ustawić na najwyższą moc ( 900 W ). Ciasto piec w mikrofalówce ok. 9 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki, przestudzić, polać dowolną polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Mleczna czekolada roztapiana z masłem w kąpieli wodnej.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Jajka z dodatkiem cukru ubite na puszysty krem.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki
Roztopiona czekolada z masłem wymieszana z kremem jajecznym i mąką.