grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Czekoladowe ciasto z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczne czekoladowe ciasto z pomarańczą z dodatkiem rodzynek, migdałów, niezwykle wilgotne i aromatyczne.

Czekoladowe ciasto z pomarańczą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z pomarańczą

Ciasto

Lukier

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z pomarańczą

Przygotowanie czekolady do kąpieli wodnej

Czekoladowe ciasto z pomarańczą
Czekoladę możemy rozpuścić również w mikrofalówce.

Czekoladę i masło kroimy na drobne kawałki.


Czekoladę, masło i cukier umieszczamy w metalowej miseczce, którą umieszczamy bezpośrednio nad garnuszkiem z wrzącą wodą na małym gazie. Rozpuszczoną czekoladę, cukier i masło odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Czekoladowe ciasto z pomarańczą
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Do rozpuszczonej czekolady, masła i cukru dodajemy pojedynczo żółtka i otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto miksujemy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta.

Pieczenie ciasta czekoladowego

Czekoladowe ciasto z pomarańczą
Czekoladowe ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Formę o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie lukru

Czekoladowe ciasto z pomarańczą
Lukier możemy wzbogacić kilkoma kroplami aromatu rumowego.

Dokładnie ucieramy cukier puder z sokiem z pomarańczy.


Przestudzone ciasto dekorujemy lukrem i kawałkami pomarańczy.