SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto z sercem

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Czekoladowe ciasto z sercem Więcej zdjęć (2)

Ciasto idealne na zbliżające się Walentynki, ale nawet ci co nie obchodzą tego święta mogą je sobie przygotować bo jest pyszne.

Składniki:

Czekoladowe ciasto z sercem

ciasto kolorowe:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kolorowe barwniki

ciasto czekoladowe:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody

polewa czekoladowa:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z sercem

ETAP 1:

Czekoladowe ciasto z sercem
Ciasto podzielić na porcje i zabarwić dowolnie.

Ciasto musimy zacząć od upieczenia ciasta kolorowego.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mleko.

Przygotowane ciasto podzielić na porcje ( porcji tyle ile mamy kolorów barwników) i zabarwić na odpowiednie kolory,

ETAP 2:

Czekoladowe ciasto z sercem
Zabarwione ciasto przełożyć do zwykłych woreczków

ciasto przełożyć do zwykłych foliowych woreczków.

ETAP 3:

Czekoladowe ciasto z sercem
Ciasto lać pasami kolor za kolorem do wykończenia ciasta.

Blaszkę o wymiarach ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w woreczkach z ciastem odciąć po jednym roku i lać cienkimi paskami ciasto na blaszkę kolor za kolorem. Jak skończymy jedną warstwę to w identyczny sposób wylać drugą warstwę, ( ważne, aby lać takie same kolory jak w pierwszej warstwie)

ETAP 4:

Czekoladowe ciasto z sercem
Wyciąć serduszka z ciasta.

Piec w 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić, zdjąć papierem i foremką wyciąć z ciasta serduszka.

ETAP 5:

Czekoladowe ciasto z sercem
Warstwa ciasta ma być mała.

Ciasto czekoladowe;

Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuścić razem do uzyskania gładkiej polewy, następnie wystudzić. Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka jajek i przy pomocy robota ucierać w trakcie ucierania dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.


Formę 20 cm średnicy z kominkiem wysmarować tłuszczem i na dnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta czekoladowego,

ETAP 6:

Czekoladowe ciasto z sercem

następnie ułożyć wycięte z ciasta serduszka ( szerszą częścią serca do ciasta) kiedy ułożymy wszystkie serca delikatnie uzupełnić całość ciastem czekoladowym.

ETAP 7:

Czekoladowe ciasto z sercem

Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu wystudzić i delikatnie wyjąć z formy.

Czekoladę rozpuścić razem z dodatkiem mleka i miodu i tak przygotowaną polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy. Moje ciasto zostało ozdobione malutkimi serduszkami wyciętymi z resztek kolorowego ciasta.