Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kakaowy biszkopt, suszone śliwki moczone w alkoholu i fantastyczny czekoladowy krem to istna uczta dla podniebienia. Przepis na blaszkę o wymiarach 20x35.

Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i kremem

Składniki:

Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i kremem

biszkopt

masa czekoladowa

  • 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa,
  • 20 dag masła,
  • 0,5 kg suszonych śliwek,
  • szklanka wódki,
  • 10 dag gorzkiej czekolady

masa śmietanowa

  • 0,5 l. śmietany tortowej 36%;
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • Czekolada gorzka 10 dag

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i kremem
Śliwki moczymy w szklance wódki. Odstawiamy najlepiej na dobę.

Mąkę łączymy z proszkiem i kakaem. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Na koniec ubijania wsypujemy cukier. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Za pomocą łyżki mieszamy z wsypywanymi powoli sypkimi składnikami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C.

Śliwki kroimy w cienkie paski. Alkohol zachowujemy i nasączamy nim biszkopt. Krem czekoladowy i masło ucieramy na puszysty pech. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę i śliwki. Przykrywamy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Jak przestygnie dodajemy do śmietany ubitej z cukrem. Wykładamy na wierzch ciasta.

Posypujemy tartą czekoladą.