misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie smaku czekolady, truskawek i kokosu świetnie się sprawdziło. Jest to fajne ciasto sezonowe.

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 5 żółtek
  • Masa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 660 ml śmietany 18%
  • 2 budynie czekoladowe
  • 20 dkg kokosu
  • 25 dkg truskawek

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Całość dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masa: Białka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. W drugim naczyniu lekko ubijamy śmietanę z budyniami (proszkiem). Następnie dodajemy ubitą pianę. Obie masy łączymy. Na końcu dosypujemy kokos i mieszamy. Większą część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wkładamy na dno tortownicy. Nie robimy brzegów. Czekoladową masę wlewamy na surowy spód. Truskawki myjemy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Układamy na masie. Na wierzch kruszymy resztę kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut w temp. 180C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem
Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części
Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem
Lekko ubitą śmietanę z budyniem mieszamy z ubitymi białkami i kokosem
Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem
Na wierzchu masy układamy truskawki. większe dzielimy na pół
Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem
Truskawki przykrywamy kruszonką z pozostałego ciasta