reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Czekoladowe mini babeczki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki są bardzo smaczne, a cukinia jest nie wyczuwalna, Polecam, bo sezon na cukinie mamy w pełni, a jak widać możemy wyczarować z niej też i deser.

Czekoladowe mini babeczki z cukinią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe mini babeczki z cukinią

 

 

  • 200 g cukru

 

 

 

  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe mini babeczki z cukinią
Młodą cukinie to ścieramy ją na dużych oczkach tarki do warzyw ( starszą obieramy ze skórki), zostawiamy na sicie na około pół godziny i bardzo mocno odciskamy sok. Orzechy siekamy drobno,lub w/g upodobań. W osobnych miskach łączymy suche i mokre produkty. Suche, czyli mąkę cukier, proszek, cynamon, sodę i kakao przesiewamy przez sito. Mokre, czyli jajka, jogurt, olej i cukinię mieszamy i wlewamy do suchych, dodajemy szczyptę soli i bardzo dokładnie łączymy masę. Na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz mieszamy ciasto. Jeżeli pieczemy w piekarniku, to przekładamy do foremek i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Ja od pewnego czasu posiadam wypiekacz do muffin i babeczek i piekłam 14 minut jedną porcję
Czekoladowe mini babeczki z cukinią
Etap 1cukinię ścieramy, mocno odciskamy i łączymy z olejem, jogurtem i jajkami
Czekoladowe mini babeczki z cukinią
Etap 2 wszystkie suche łączymy i przesiewamy przez sito
Czekoladowe mini babeczki z cukinią
Etap 3 na końcu dodajemy posiekane orzechy i dokłądnie łączymy ciasto