hathor5

hathor5

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Czekoladowe muffinki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne czekoladowe muffiny z cudownym śmietankowym wnętrzem.

Czekoladowe muffinki z budyniem

Składniki:

Czekoladowe muffinki z budyniem

 

  • Masa budyniowa
  • jeden budyń śmietankowy
  • 0,5 litra mleka

 

  • Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z budyniem
Budyń ugotować według przepisu. Suche składniki wymieszać w miskach. Jajko wymieszać z mlekiem, dodać masło, a do mieszanki wsypać suche składniki i wszystko razem połączyć do jednolitej masy. Do foremek wyłożonych papilotkami włożyć po łyżeczce masy - mniej więcej do połowy. Potem łyżeczkę budyniu i przykryć do końca ciastem. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut - może być krócej - do zrumienienia. Po upieczeniu wyłożyć I smacznego.