iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffiny przygotowałam z okazji wczorajszego święta czekolady, wyszły mi pysznie z lekką nutką mięty.

Czekoladowe muffiny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe muffiny

 

  • 225 gram mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 10 miętowych pastylek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffiny
Przygotowanie muffinek zaczynamy od włożenia pastylek do zamrażalnika bo wtedy się lepiej pokroją, po zamrożeniu czekoladki pokroić w większe kawałki. Do miski przesiać make i na sucho wymieszać ją z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli w drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem i olejem. Do suchych składników dodać płynne i przy pomocy łyżki wymieszać. Przygotowane foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem po wierzchu posypać pokrojonymi czekoladkami. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec muffinki 25 minut z termoobiegiem.
Czekoladowe muffiny
Czekoladki miętowe pokroić w większą kostkę.
Czekoladowe muffiny
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.
Czekoladowe muffiny
Przygotowanym ciastem napełnić foremki i posypać czekoladą.