grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekoladowe muffiny bez glutenu, przygotowane z dodatkiem mąki z tapioki, kakao, aromatyzowane wanilią, smacznym i zdrowym deserem.

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu

Składniki:

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu

Na 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu

Przygotowanie babeczek

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu
Mleko roślinne wykorzystane w przepisie możemy zastąpić mlekiem krowim.

Miksujemy miękkie masło z cukrem, jajkami i mlekiem. Stopniowo dosypujemy mąkę z tapioki wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, nasiona z laski wanilii oraz kakao. Ciasto mieszamy do połączenia się składników.

Pieczenie babeczek

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu
Przed pieczeniem wierzch muffinów możemy oprószyć starkowaną gorzką czekoladą.

Ciasto przekładamy do papierowych foremek do muffinów. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Muffiny pieczemy ok. 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.

Dekoracja babeczek

Czekoladowe muffiny z tapioki, bez glutenu
Muffiny możemy obsypać cukrem pudrem lub udekorować kremem czekoladowym.

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Przed podaniem muffiny posypujemy cukrem pudrem.