SUPERPRZEPIS

Czekoladowe naleśniki z jagodami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Czekoladowe naleśniki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Niebo w gębie, kremowy serek, świeże jagody i smak czekolady, idealne na deser czy kolację

Składniki:

Czekoladowe naleśniki z jagodami

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • twaróg 200g,
  • mascarpone 250g,
  • cukier puder 7 łyżeczek,
  • jagody 200g + do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe naleśniki z jagodami
Do miski wkładamy suche składniki. Dodajemy jajko i mleko i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron na patelni (na małej ilości oleju). Z tej porcji wychodzi 8 cienkich naleśników. Mascarpone i twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy umyte i osuszone jagody i delikatnie mieszamy. Każdy z naleśników smarujemy serkiem. Wierzch posypujemy cienko cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi jagodami. Podajemy od razu. Życzę smacznego :)
Czekoladowe naleśniki z jagodami
Do miski wkładamy suche składniki, dodajemy mleko i jajko.
Czekoladowe naleśniki z jagodami
Dodajemy jajko i mleko i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Czekoladowe naleśniki z jagodami
Mascarpone i twaróg ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladowe naleśniki z jagodami
Każdy z naleśników smarujemy serkiem. Wierzch posypujemy cienko cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi jagodami.