slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Czekoladowe serniczki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne serniczki czekoladowe bez pieczenia. Z dodatkiem pysznej, słodkiej polewy smakują wybornie.

Czekoladowe serniczki na zimno

Składniki:

Czekoladowe serniczki na zimno

 

  • 100 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 150 g deseru czekoladowo-pistacjowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • kilka biszkoptów
  • polewa: 4 ząbki białej czekolady
  • 2 ząbki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • kilka pistacji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe serniczki na zimno
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.

Dwie metalowe obręcze ustawiamy na tacce plastikowej i układamy na dnie biszkopty.

Śmietankę przelewamy do miseczki i dodajemy cukier puder. Miksujemy na sztywno, dodajemy deser i znowu miksujemy.

Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Napełniamy obręcze kremem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

Po 30 minutach roztapiamy obie czekolady z olejem w mikrofalówce (ok. 20 sekund i mieszamy).

Wyjmujemy serniczki z obręczy( najlepiej odciąć je delikatnie nożem).

Sosem polewamy serniczki i dekorujemy pistacjami. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

Tagi:

deser