madzik2032

madzik2032

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Czekoladowe uszka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne czekoladowe uszka podane z musem truskawkowym. Świetnie nadają się na deser po świątecznym obiedzie lub na romantyczną kolację. Danie zaskakuje zarówno smakiem, jak i wyjątkowym wyglądem.

Czekoladowe uszka

Składniki:

Czekoladowe uszka

 

  • Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 125 g twarogu tłustego
  • 2 szklanki mrożonych truskawek

Sposób przygotowania:

Czekoladowe uszka
Krok 1 Mieszamy oba rodzaje sera, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, można całość zmiksować dla gładkiej konsystencji.

Krok 2 W dużej misce mieszamy mąkę, kakao oraz sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (trwa to około 5 min).

Krok 3 Przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu cienko rozwałkować ciasto. Z ciasta wycinać małe kółka, na każde nakładać farsz i sklejać uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż uszka wypłyną na wierzch.

Krok 4Rozmrożone truskawki zmiksować na mus, ewentualnie dosłodzić, jeżeli są mało słodkie. Na tak powstały mus wykładamy uszka. Całość dekorujemy świeżą miętą lub melisą oraz wiórkami czekolady. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno .

Smacznego!